Verslag van de meeting te Deventer

Verslag Meeting Deventer woensdag 12-02-2020

Voorwoord:

Na een korte voorstellingsronde en uitgelegd te hebben wie actiegroep “zonder zwarte piet geen sinterklaas in Deventer” en het Zwarte Pieten Comité is begon onze eerste meeting. Voor het organiserende team was dit spannend gezien dit de eerste keer was dat dit plaatsvindt en we dit organiseerde. Dit kon dan ook een wat rommelige indruk geven. Gezellig was het er in ieder geval wel en de eerste stappen zijn gezet. Wordt uiteraard vervolgd.

Besproken deze avond:

Deze avond is besproken hoe we Zwarte Piet positief onder de aandacht kunnen gaan brengen dit om duidelijk te kunnen gaan maken dat Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas. We hebben zowel onze ideeën aan jullie voorgelegd als gekeken welke ideeën jullie zelf hebben. Er zijn een aantal leuke plannen uitgekomen welke we dit jaar verder gaan uitwerken en willen gaan realiseren.

Duidelijk is dat we onze plannen niet meteen landelijk kunnen gaan aanpakken en uitrollen gezien we deze capaciteiten nog niet hebben. We zullen lokaal (in Deventer) gaan beginnen en dit als landelijk voorbeeld laten zien. We geven er uiteraard wel meteen een grootse en landelijke (media)aandacht aan!

– Actievoeren en KOZP
Actievoeren, demonstreren en protesteren is natuurlijk goed! Wat we echter niet willen is de confrontatie aangaan met KOZP. Het aangaan van een confrontatie is voor de media aanleiding en voer om juist negatief over Zwarte Piet te kunnen gaan praten. Als we onze acties, demonstraties en manifestaties los houden van die van KOZP dan kunnen we er allemaal voor zorgen dat negativiteit uitblijft. Naast actievoeren en demonstreren kiezen wij voor evenementen waar Zwarte Piet positief in het daglicht staat. Zwarte Piet gaat weer terugkomen als grote kindervriend in ons straatbeeld.

– Stichting:
Het oprichten van een stichting kan zijn voordelen hebben. We gaan dan ook kijken of het rendabel is om een stichting op te gaan richten voor het Zwarte Pieten Comité. Voordelen van een stichting kunnen zijn we aanspraak kunnen maken op subsidies en belastingtechnisch aantrekkelijk is voor sponsors (dit laatste is als we een anbi status hebben)

– Huis van de Sint
Opzetten van het Huis van Zwarte Piet. Het Huis van Zwarte Piet zal een geweldige beleving gaan worden voor kinderen maar ook voor hun ouders en overgrootouders. Het Huis van Zwarte Piet wordt het logeeradres van alle Zwarte Pieten tijdens hun verblijf in het prachtige Nederland. In het Huis van Zwarte Piet zullen dan ook vele en leuke kinder gerelateerde activiteiten gaan plaatsvinden.

– Als Zwarte Piet het hele land door.
Wat de Zwarte Pieten actiegroep al een aantal jaar doen is als Zwarte Piet op bezoek gaan in steden en dorpen waar de discussie roetveegpieten speelt. Ze gaan de straten door als Zwarte Piet om pepernoten uit te delen en om Zwarte Piet als positieve vriend van iedereen onder de mensen te laten komen. We gaan deze acties ondersteunen en kijken of we een landelijk netwerk kunnen krijgen met Zwarte Pieten welke paraat staan als er in hun nabije omgeving Zwarte Pieten nodig zijn voor deze ludieke actie.

– Zwarte Pieten Journaal
Opzetten en het gaan realiseren van een eigen journaal boordevol zwarte pieten. Het journaal gaan we trachten bij regionale zenders uitgezonden te krijgen. Ook het opzetten van een youtube kanaal en het delen via social media behoort tot de mogelijkheden.

– Sponsoren en Partners
Het vinden van sponsoren en partners welke onze acties steunen. Dit kunnen zowel financiële bijdragen zijn als bijdragen in de vorm van het aanbieden van hun diensten.

Actiepunten:

We hebben voor een aantal plannen welke we willen gaan realiseren al een kleine taakverdeling tijdens deze meeting gemaakt. Belangrijk is dat jullie onderling contact met elkaar opnemen om nog even goede afspraken te maken betreffende wie welke taken wie op zich neemt en hoe jullie dit onderling verder willen gaan uitwerken. Samen kunnen we ervoor zorgen het een succes wordt.Mocht u contactgegevens nodig hebben van uw partner waar u samen een taak mee op gaat zetten dan kunt u dit via ons regelen. Mail hiervoor even naar deventer@zwartepietencomite.nl

Tijdens een volgende meeting wordt er inhoudelijk nog even duidelijke besproken wat de taken van een ieder zijn maar wat ook wat de taakverdeling is tussen actiegroep “zonder zwarte piet geen sinterklaas in Deventer” en het Zwarte Pieten Comité. Welke acties we nog meer kunnen laten plaatsvinden maar ook welke acties en stappen er noodzakelijk zijn.

Wordt meegenomen naar een volgende meeting:

– Opzetten Stichting: Kijken en bespreken hoe dit op te pakken. Eventuele taakverdeling.
– Vinden van sponsoren: Kijken en bespreken hoe dit op te pakken. Eventuele taakverdeling.
– Huis van Zwarte Piet: Bespreken van de ontwikkelingen. Eventuele taakverdeling.
– Zwarte Pieten Journaal: Bespreken van de ontwikkelingen. Eventuele taakverdeling.
– Als Zwarte Piet het land door: Bespreken van de ontwikkelingen.
– Nieuwe aandachtspunten / onderwerpen.


Deel deze pagina: